Home

Toew 't Väöle schröwde

75 jaar bevrijding Veulen

75 jaar bevrijding Veulen 2019


Toew ’t Väöle schröwde.
Wauw! Wat een overweldigende reacties op onze belevingstochten en wat zijn we trots op iedereen die hier op welke wijze dan ook aan heeft bijgedragen.
1 evenement
2 weekenden
3 huifwagens
4 uur durende belevingstocht
7 voorstellingen
30 toneelspelers
100 vrijwilligers
700 bezoekers
1000 maal dank!


Ruim 2 jaar geleden begonnen we aan een productie waarvan we niet wisten waar we aan begonnen. Er werden diverse puzzelstukjes gecreëerd in een chronologische tijdlijn. De zoektocht naar de juiste personen die pasten binnen deze puzzelstukjes werden grotendeels gevonden in ons eigen dorp en degene die we buiten ons dorp vonden, kwamen in een warm bad terecht en werden liefdevol opgenomen in onze prachtige gemeenschap. De puzzelstukjes vielen tijdens de generale repetitie op hun plek en het paste precies!


In december 2018 werd een informatie bijeenkomst belegd voor alle belangstellenden, waarbij we het niet rooskleuriger maakten dan het zou gaan worden. Het zou immers bloed, zweet en tranen gaan kosten en alléén als we er voor 200% voor zouden gaan had dit project kans van slagen. Werkgroepen werden gevormd die onder leiding van een lid van het organisatiecomité aan de slag gingen met; financiën, vergunning en subsidies, toneel, decor, licht en geluid, kleding, grimeurs, aankleding, decoratie, catering, verkeersregelaars, expositie, vertellers, chauffeurs en figuranten.


En toen stonden opeens de tochten voor de deur. De huifwagens stonden klaar in de wei met de tractorchauffeurs en de vertellers. Ook was er bij 3 tochten een mindervalide bus met verteller aanwezig. De verkeersregelaars sloten de diverse straten af. De tickets werden gescand en de bezoekers kregen een folder met informatie over de tocht. Op de minuut nauwkeurig vertrokken de 3 huifwagens met daarin 100 bezoekers die aandachtig luisterden naar de prachtige, spannende en soms ontroerende verhalen van de vertellers. De eerste stop was bij Boerderij de Eykenhof. De loods van de familie Knapen was omgebouwd tot een prachtig theater met een even zo mooi decor, gebouwd door onze decorbouwers. Dit begon bij binnenkomst al met een mooie muurschildering van boerderij de Eykenhof zodat het leek of de bezoekers zo de boerderij instapten. Hier begon het stuk over de familie van Staveren die bekent stonden vanwege hun pilotenhulp in de 2e wereldoorlog. In de nagebouwde keuken en woonkamer van de Eykenhof werd het publiek bijgepraat door een verteller en zagen ze hoe de eerste piloot binnenkwam bij de familie en hoe zij hier mee om gingen. Na een spannende ontknoping van het stuk, prachtig geregisseerd door Christiaan van Bommel kregen de spelers een welverdiend applaus.


Hierna ging men weer de huifwagens in en werd koers gezet naar de voormalige boerderij van de familie Verhoeven aan de Eijkenhofweg. Hier gebeurde voor Veulen de grootste tragedie uit de geschiedenis. Tijdens de evacuatie kwam moeder Verhoeven met 5 van haar 6 kinderen om het leven toen een granaat insloeg bij de wagen waar ze stonden te wachten. Precies op de plek waar dit plaatsvond werd er een korte maar zeer indrukwekkende herdenkingsplechtigheid gehouden. Deze plechtigheid, onder leiding van Anny van Meijel was heel bijzonder door een gedeelte uit het verhaal van de destijds 10 jarige Truus, die samen met haar vader als enige overbleef na de granaat inslag. Hoewel velen het verhaal wel kenden was deze herdenking toch zeer emotioneel. Zeker tijdens de laatste voorstelling toen Truus er zelf bij was. Er werd iedere voorstelling een krans gelegd en een jongere las een gedicht voor dat 25 jaar geleden voorgedragen werd tijdens de herdenking van 50 jaar bevrijding. Na deze herdenking liep men weer naar de straat om naar de huifwagens te gaan. Op dat moment kwamen er een aantal evacués langs, die met hun hele hebben en houwen, geladen op karren en kruiwagens, richting de Middenpeelweg liepen. Heel indrukwekkend was het toen ook daadwerkelijk de familie van Staveren langs liep.


De karavaan ging vervolgens weer terug naar het centrum, terwijl het een komen en gaan was van geallieerde voertuigen. Op de pauzeplaats waar de dames van de catering al klaar stonden met een heerlijk kopje thee of koffie en een snee krentenbrood kon men opnieuw een aantal evacués aanschouwen. Ook de militaire voertuigen stonden op het kerkplein, dat prachtig was aangekleed door de decoratiegroep en ook de kledinggroep had goed haar best gedaan om de figuranten en toneelspelers van passende kleding te voorzien. Nadat iedereen weer had plaats genomen in de huifwagens gingen we richting t Platteland .
Onderweg stopten we bij het voormalige huis van Toon Drabbels, de timmerman. Hier stonden geallieerde soldaten met zwaar geschut de Duitsers op de Lorbaan te beschieten. Met de kanonslagen van schutterij ’t Zandakker was het tafereel ook zeer indrukwekkend te noemen. Toon Drabbels waarschuwde de Engelsen dat er nog burgers woonden in de boerderij die ze wilden gaan beschieten. Hierop zagen we enkele soldaten met Toon Drabbels door het veld richting de Lorbaan lopen. Ook de huifwagens trokken weer verder en langs de route waren inmiddels waarschuwingsborden geplaatst om de mijnenvelden te markeren. Na een daverend applaus voor de vertellers kwamen we aan bij boerderij ’t Platteland. Hier werd het tweede toneelstuk gespeelt. In een wederom tot prachtige theaterzaal omgetoverde ruimte met alweer een prachtig decor wachtte iedereen vol spanning af wat er komen ging. De openingsmuziek was al zeer indrukwekkend en na de introductie van een voice-over kwam het toneelstuk langzaam tot leven. 3 generaties toneelspelers op 1 bühne en kleinkinderen die de rol van hun opa, of oud tante spelen , wat een unieke belevenis. Er volgt een fantastisch schouwspel tussen het boerenerf en de beide schuilkelders, compleet met bommen en granaten. Het wordt erg emotioneel als de familie van Ool erbij komt met de zwaargewonde Wiel en Bér en als Wiel overlijd zie je het publiek links en rechts een traantje weg pinken. De ineenstorting van moeder van Ool tijdens het evacueren gaat door merg en been en zelfs na het zien van 7 voorstellingen houd ondergetekende het niet droog. Wat een geweldig indrukwekkend stuk heeft regisseur Frans van de Pas er van gemaakt. Hij maakte van een grote groep onervaren maar zeer gemotiveerde spelers echte toneelspelers. Wat knap dat je als onervaren toneelspeler zulke emotie over kunt brengen op het publiek. Uiteindelijk wordt de hele familie Reintjes gered en zullen ze allen de oorlog overleven. Het kapelletje dat tegenover de boerderij staat is dan ook gebouwd door de familie Reintjes uit dankbaarheid dat ze allemaal de oorlog overleeft hebben.


Na de laatste klanken van de voice-over en de prachtige slotmuziek komt de hele crew het podium op en nemen ze trots en voldaan het welverdiende applaus in ontvangst. Daarna wordt plaats gemaakt voor de toneelgroep van de Eykenhof. Ook zij verdienen een groot applaus en als iedereen op het podium staat worden de spelers nog getrakteerd op een staande ovatie. Na een laatste bedankje door voorzitter en bedenker van de belevingstocht Kees de Weert kan het publiek langs een expositie van museum Oorlog in de Peel van Edie Pouwels uit melderslo. De werkgroep expositie heeft zelf ook nog een aantal foto’s en attributen tentoon gesteld. Na deze doorloop is het tijd voor een hapje en een drankje bij boerderij ’t Platteland en kan er nagepraat worden met spelers, regisseurs en alle aanwezige vrijwilligers.

We werden gewoon verlegen van de vele complimenten die we mochten ontvangen. Wie had ooit durven dromen dat uit het allereerste idee zo’n prachtige belevingstocht zou ontstaan. Het kostte wel eens letterlijk bloed, zweet en tranen, maar het was de moeite waard.


Nogmaals dank aan iedereen die deze tocht mogelijk maakte:
De tractorchauffeurs, de vertellers, de mindervalide bus van zorgboerderij de Haam met chauffeur, de huifwagenverhuur, de verkeersregelaars en hun coördinator, de bordjes zetters, de kanon plaatsers, schutterij 't Zandakker, de dames van de catering, de toilet juffrouw, de stagemanagers, de dames van de herdenking bij Verhoeven en hun geluidsman, de legervoertuigen chauffeurs, de figuranten en voertuig Coördinator, alle toneelspelers, de regisseurs en hun assistenten, de mensen bij het licht en geluid van Stagecrew op beide locaties, de figuranten, de decoratie groep, de kleding en attributen groep, de decorbouwers groep, de tribunebouwers, de stoelen schoonmakers en sjouwers, de dames van de grime, de kapsters, Museum Oorlog in de Peel voor de expositie en het lenen van kleding en attributen, museum de Peelstreek Ysselsteyn, de legertent verhuur, de werkgroep financiën/vergunningen/subsidies, de filmploeg, de fotograven, de mensen van RD Tickets voor het faciliteren van de entree tickets, de folder makers, de tekstverbeteraars, de vertalers, de commissie PR en social media, de Veulenaren die voor bijna 100% achter ons stonden en last but not least het organisatie comité.

Een speciaal woord van dank aan alle hoofdpersonen uit de verhalen, die ons geweldig hebben geholpen met feitenkennis en feedback. Het zal ook voor jullie een bijzondere ervaring zijn geweest, maar tegelijkertijd ook moeilijk om terug te keren naar de periode die voor jullie zoveel ellende heeft veroorzaakt.

Ook een woord van dank voor de familie Knapen en de familie Reintjes waar we al een half jaar aan het repeteren waren voor de toneelstukken en zorgboerderij de Haam waar we iedere week vergaderden. Dank voor jullie gastvrijheid.

En natuurlijk ons publiek. Ook jullie bedankt voor het respect, de beleving, het medeleven en de mooie woorden na afloop van iedere tocht. Blijkbaar hebben we toch echt iets bijzonders neergezet.

Het was een echte beleving. Dankjewel!

Belevingstocht per huifkar door het Veulen van voor de bevrijding.

Toneel . Herdenking . Evacuaties . Soldaten . Legervoertuigen 

Horen, zien, beleven!

Copyright @ Veulens Historie Herleeft!